Licznik odwiedzin
Dzisiaj4
Wczoraj19
Wizyt w tygodniu125
Wizyt w miesiącu392
Wizyt ogółem89404
Powered by Kubik-Rubik.de

Ciasta

MAZUREK POMARAŃCZOWY

30 dag mąki

3 żółtka

20 dag masła

10 dag cukru pudru

MARMOLADA POMARAŃCZOWA

4 pomarańcze

3 cytryny

70 dag cukru

1/8 szkl wody

WYKONANIE

Zagnieść ciasto, wyłóżyć na blachę nakłuć upiec na złoro.

Na zimne ciasto wylać marmoladę pomarańczową,

można posypać płatkami migdałowymi.

Marmolada pomarańczowa,

Pomarańcze i cytryny dobrze wyszorować zetrzeć

na tarce jarzynowej, z wody cukru i startych cytrusów ugotować marmoladę.

CIASTO TERESY

5 jaj

1 kostka margaryny

1,5 szkl mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE

Margarynę utrzeć z cukrem dodając po 1 jajku na koniec mąkę

wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić

na dwie części do 1 dodać 2 łyżeczki kakao, upiec dwa placki.

UGOTOWAĆ 2 różne galaretki ostudzić pokroić w kostkę

MASA: ugotować budyń bez cukru ostudzić, Utrzeć kostkę masła

z 1 szkl cukru i sokiem z 1 cytryny, dodawać po trochu zimny budyń.

Upieczone dwa placki przekroić po połowie i składać:

Placek jasny, posmarować masą na to owoce,

placek ciemny, posmarować masą i wyłożyć galaretkę,

placek jasny, posmarować masą, owoce

placek ciemny, posmarować masą, posypać wiorkami kokosowymi.

JABŁECZNIK Z ORZECHAMI

6 jabłek średniej wielkości

1 szkl cukru

! łyżka miodu

2 szkl mąki

0,5 szkl orzechów włoskich lub laskowych

3 łyżki oleju

! łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

aromat waniliowy

WYKONANIE

Jabłka obrać pokroić w drobną 1 cm. kostkę,wymieszać

z cukrem i miodem odstawić na 2 godz.Następnie

dodać żółtka , aromat, olej, zmielone orzechy, mąkę

zmieszaną z proszkiem i sodą.

Ubić pianę z białek na sztywno delikatnie wymieszaćz ciastem.

Przełożyć do tortownicy średniej wielkości lub podłużnej

chlebowej blaszki i piec w temperaturze 180 stopni ciepła

sprawdzając patyczkiem

dsc08810 (copy)

dsc08812 (copy)

dsc08823 (copy)