Ciasta
MAZUREK POMARAŃCZOWY
30 dag mąki
3 żółtka
20 dag masła
10 dag cukru pudru
MARMOLADA POMARAŃCZOWA
4 pomarańcze
3 cytryny
70 dag cukru
1/8 szkl wody
WYKONANIE
Zagnieść ciasto, wyłóżyć na blachę nakłuć upiec na złoro.
Na zimne ciasto wylać marmoladę pomarańczową,
można posypać płatkami migdałowymi.
Marmolada pomarańczowa,
Pomarańcze i cytryny dobrze wyszorować zetrzeć
na tarce jarzynowej, z wody cukru i startych cytrusów ugotować marmoladę.
CIASTO TERESY
5 jaj
1 kostka margaryny
1,5 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE
Margarynę utrzeć z cukrem dodając po 1 jajku na koniec mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić
na dwie części do 1 dodać 2 łyżeczki kakao, upiec dwa placki.
UGOTOWAĆ 2 różne galaretki ostudzić pokroić w kostkę
MASA: ugotować budyń bez cukru ostudzić, Utrzeć kostkę masła
z 1 szkl cukru i sokiem z 1 cytryny, dodawać po trochu zimny budyń.
Upieczone dwa placki przekroić po połowie i składać:
Placek jasny, posmarować masą na to owoce,
placek ciemny, posmarować masą i wyłożyć galaretkę,
placek jasny, posmarować masą, owoce
placek ciemny, posmarować masą, posypać wiorkami kokosowymi.
JABŁECZNIK Z ORZECHAMI
6 jabłek średniej wielkości
1 szkl cukru
! łyżka miodu
2 szkl mąki
0,5 szkl orzechów włoskich lub laskowych
3 łyżki oleju
! łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
aromat waniliowy
WYKONANIE
Jabłka obrać pokroić w drobną 1 cm. kostkę,wymieszać
z cukrem i miodem odstawić na 2 godz.Następnie
dodać żółtka , aromat, olej, zmielone orzechy, mąkę
zmieszaną z proszkiem i sodą.
Ubić pianę z białek na sztywno delikatnie wymieszaćz ciastem.
Przełożyć do tortownicy średniej wielkości lub podłużnej
chlebowej blaszki i piec w temperaturze 180 stopni ciepła
sprawdzając patyczkiem